Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2012 11:55 - Плацентна козметика
Автор: tiande Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
0



Плацентната козметика е една от новостите на козметичния пазар, появата на която е обусловено от развитието на медицината, генното инженерство и биотехнологиите, поради което не рядко я наричат «козметика от ново поколение»

Всъщност, както често се случва, новото е добре забравеното старо. За чудодейните свойства на плацентата са знаели още в древен Египет. На основата на женската плацента, средновековните лекари изготвяли «подмладяващи» лекарства за придворните дами.

Забележителните свойства на плацентата били известни още на Клеопатра, за магическата красота на която се носели легенди. Каквили не победи се приписвали на царицата на Египет, която не била чак толкова красива. Но ум не й липсвал. Знаела как да съхрани бързо изплъзгващата се младост.

Подобни знание владеели също френската кралица Мария-Антоанета, а също и музата на Тургенев - Полина Виардо. Развитието на козметологията дава възможност да се анализира състава на средствата, които традиционно са се прилагали в народната медицина и да се определят тяхните активни съставки.

По този начин се изграждат предположения за механизма на тяхното действие. Разбира се, препаратите, които исторически са се ползвали с устойчивата репутация на «магически елексири на младостта», станали предмет на специално внимание и изучаване от козметологията.

През 1912 година швейцарския учен професор Кар пръв намира в овчата плацента вещество, способно да стимулира деленето на нови клетки. Но това е само началото на плацентната история. През 1943 г. японския учен Шан Дао отделил от овчата плацента екстракт, който през 1980 г. швейцарския проф. Каролинг пръв изпитал върху човек.

Той въвел този екстракт вътревенозно, което забележимо активизирало деленето на клетките на кожата. И по същото това време се пускат първите козметични средства, създадени възоснова на плацентния екстракт. Това са кремове, маски, средства за грижи за косата - всичко, с което жената поддържа своята природна красота.

Използването на плацента в козметиката се изучава доста активно в страни като САЩ, Франция, Япония, Русия. Повишен интерес към препаратите от плацента се появява още през 1990 г., когато е отработена и внедрена в предприятия от военната промишленост технология за механично разцепване на белтъците.

Така медицината и козметологията получават препарат от плацентна емулсия.  Малко по-късно се появява и хидролизата от плацента. Технологията за неговото производство се свежда до киселинното или ферментативно въздействие върху плацентата. Хидролизатът от плацента лежи в основата на повечето елитни козметични и лекарствени средства.
За подмладяващите свойства на плацентата ще пиша в следващата публикация.




Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tiande
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 9749
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930